Sinfoninen suomalainen

Siitähän se lähti, Sisu silloin vuonna 2000. Sinfoninen ja suomalainen. 18 vuotta tuntuu lyhyeltä ajalta, mutta niihin vuosiin mahtuu paljon. Lukuisia koulutustapahtumia ympäri maan, kymmenen kantaesitystä, kapellimestareita, kouluttajia, festivaaleja ja tapahtumia. Jyväskylän Kesä, Lieksan vaskiviikot, kansainväliset kouluttajat Alexanra Türk-Espitalier ja Päivi Arjas, solistit Jukka Harju ja Verneri Pohjola, kapellimestarit Atso Almila ja Eero Lehtimäki, säveltäjät Timo Hietala ja Harri Ahmas. Mieleen jääneitä hetkiä vuosien varrelta muutamien henkilöiden kautta muisteltuna.

Sisun viimeisin koulutusperiodi oli Oulussa Uuden musiikin lokakuu-festivaalin osana. Olemme erittäin kiitollisia ja iloisia siitä, että UML-festivaali tuki suomalaisen uuden puhallinmusiikin esittämistä ja mahdollisti alueen nuorille puhallinsoittajille ainutlaatuisen musiikillisen koulutuksen huippukapellimestari Aino Koskelan ja ympäri Suomea saapuneiden osaavien soittajien kanssa. Kokemus suuressa orkesterissa soittamisesta oli monelle soittajalle ensimmäinen. Ihan joka päivä ei soittaja pääse myöskään kantaesityksen jännittävään ilmapiiriin. Tätä kappaletta ei ole kukaan ennen minua ollut soittamassa. Nämä kokemukset kantavat pitkälle. On hienoa olla kokemassa, että vakiintuneet kolmannen sektorin toimijat kantavat vastuuta nuorison koulutuksesta ja musiikillisesta sivistyksestä. Uudempi musiikki jää usein oppilaitoksissa soittamatta.<--break->

Musiikin koulutus instituutioissa on ollut koko 2000-luvun melkoisessa myllerryksessä kaiken muun koulutuksen ohella. Ammattikorkeakoulun vakiinnuttua yhdeksi ammatillisen koulutuksen väyläksi, ovat opetuksen määrät supistuneet melkoisest, instrumenttivalikoima oppilaitoksissa on pienentynyt ja yksilöopetuksen määrä pienenee koko ajan. Monikerroksisessa konsernihallinnossa rahan käyttö ei aina määräydy taiteellisesta näkökulmasta reilulla tavalla. Sinfonista puhallinorkesteria ei saada suuremmallakin paikkakunnilla aina oppilaitoksissa kokoon. Siksi kolmannen sektorin toimijoita tarvitaan. Vireitä, aktiivisia ja ennakkoluulottomia yhteistyökuvioita.

Sinfoninen puhallinorkesteri Sisu uusiutuu ajan hengessä ja jatkaa tärkeää työtään suomalaisen musiikin airuena. Kiitos sinulle, lukija. Olet osa Sisua.

Mukavaa puhallusta elämääsi,

Sirpa Berg

Sinfonen puhallinorkesteri Sisu ry
puheenjohtaja