Mikä on Sisu?

 

Taustaa:

Sinfoninen puhallinorkesteri Sisu on perustettu vuonna 2001 puhallinmusiikin koulutusorkesteriksi tavoitteenaan suomalaisen korkeatasoisen osaamisen ja musiikin saattaminen kaikkien tietoisuuteen. Vuonna 2006 orkesterin taustayhteisöksi perustettiin Sinfoninen puhallinorkesteriyhdistys Sisu ry jatkamaan Suomen Työväen Musiikkiliitto ry:n (STM) aloittamaa työtä. Sääntöjen mukaan yhdistyksen tarkoituksena on ylläpitää ja kehittää puhallinmusiikkitoimintaa sekä edistää ja tukea puhallinmusiikin asemaa suomalaisessa ja kansainvälisessä kulttuurikentässä. Sinfoninen puhallinorkesteri Sisu on Suomen Puhallinorkesteriliiton jäsen.

Sisun toiminta painottuu orkesterikoulutukseen ja konserttiperiodien järjestämiseen. Koulutus on suunnattu sekä musiikin opiskelijoille, harrastajille että ammattilaisille. Orkesteri on avoin kaiken ikäisille. Kouluttajiksi kutsutaan alan asiantuntijoita, esiintymiskouluttajia, kapellimestareita, sektiokouluttajia. Periodimaisesti toimiva Sisu tekee yhteistyötä musiikkioppilaitosten, musiikkitapahtumien sekä eri puhallintoimijoiden kanssa. Toiseksi linjaksi sinfonisen puhallinmusiikin rinnalle on nostettu puhallinkamarimusiikki. Ohjelmiston pääpaino on ollut koko toiminnan ajan suomalaisessa musiikissa.

Tilaussävellykset:

Sisu on aloittanut pitkän linjan projektin, jonka päämääränä on tilata konsertto sinfoniselle puhallinorkesterille ja jokaiselle sinfonisen puhallinorkesterin soittimelle. Ensimmäisenä ohjelmistoon tuli tilaussävellyksenä konsertto käyrätorvelle, säveltäjänä Kirmo Lintinen (kantaesitys Jyväskylän Kesässä 2008, solistina Jukka Harju). Tähän mennessä tilaussävellyksiä on saatu Atso Almilalta (oboelle), Esko Heikkiseltä (trumpetille), Arttu Sipilältä (eufoniumille), Kalevi Aholta (trumpetille), Timo Hietalalta (klarinetille), Timo Forrströmilta (pasuunalle) sekä Janne Ikoselta (kolmelle lyömäsoittajalle). Syksyllä 2017 Sisu kantaesitti Lahden periodilla Harri Ahmaksen orkesterikonserton, jonka orkesteri oli tilannut yhdessä Puolustusvoimien Varusmiessoittokunnan kanssa. Viimeisin tilausteos saatiin Jukka Viitasaarelta 2018 (Konsertto piccololle ja baritonisaksofonille).

Ohjeet koulutusperiodille:

• Ilmoittaudu Sisuun lomakkeella, sähköpostitse tai puhelimitse tuottajalle.

• Pääsyvaatimuksena on D-kurssi, vanha I-kurssi tai sitä vastaavat taidot. Koulutusorkesterimme on avoin kaiken ikäisille opiskelijoille ja harrastajille sekä entisille ja nykyisille musiikin ammattilaisille.

• Tulevan periodin nuotit ja soittajakirje toimitetaan osallistujille Dropboxilla tai sähköpostilla viimeistään kolme viikkoa ennen periodin alkua. 

• Periodien kestot vaihtelevat viikonlopun mittaisista (syys- tai kevätlukukaudella) tai noin viiden päivän mittaisiin musiikkileireihin (kesällä). Sisu on tavallisimmin 40 hengen sinfoninen kokoonpano, mutta koulutusta on järjestetty myös vaskiyhtyeelle ja harmonie musik -kokoonpanoille.

• Ilmoittautumisesi on sitova. Jos joudut pakottavista syistä perumaan tulosi, hanki soittaja tilallesi. Yritä ainakin, autat tuottajaa!

• Majoitus, matkat ja ruokailut sovitaan joka periodille erikseen yhteistyökumppaneiden kanssa. Osallistumismaksulla katetaan osa periodin kuluista ja sen suuruus riippuu mm. myönnetyistä avustuksista sekä mahdollisen yhteistyökumppanin tarjoamista eduista (esim. majoitus, tilat). Sisu järjestää koulutusperiodille soittajille osan ruokailuista mutta toisinaan soittajille voi tulla lisämaksuja ruokailuista tai majoituksesta. Matkakuluistaan osallistujat vastaavat itse. 

• Jos opiskelet musiikkioppilaitoksessa, kysy sieltä etukäteen voitko saada Sisusta opintosuorituksia. Saat pyytäessäsi todistuksen osallistumisestasi koulutukseemme.

• Sisu ei maksa soittajille palkkaa eikä korvausta mahdollisista taltioinneista.