Laihon Sinfonia nro 1 puhallinorkesterille

Sinfonia nro 1 puhallinorkesterille – Vinjettejä Suomesta on ohjelmallinen 7-osainen teos sinfoniselle puhallinorkesterille, joka on Georgia State Universityn ja Laivaston Soittokunnan yhteistilaus. Sen osat kuvaavat musiikin keinoin yksittäisiä luontokokemuksia alkusyksystä alkukevääseen.

Matti Laiho (s. 1979) on säveltänyt 10-vuotiaasta saakka puhallinmusiikkiharrastuksesta saadun kipinän myötä. Sinfonisella puhallinmusiikilla onkin keskeinen sija hänen sävellystuotannossaan.

Laiho valmistui keväällä 2014 musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta, jossa hän opiskeli sävellystä Tapio Nevanlinnan johdolla. Tätä ennen häntä opetti Jyrki Linjama. Matti Laiho oli teemasäveltäjänä Ruskatrööttä 2013 -puhallinmusiikkitapahtumassa.
Hänen 1. Puhallinsinfoniansa kantaesitettiin Atlantassa Yhdysvalloissa keväällä 2015 Aurora in April II –konsertissa, ja on siten ensimmäinen Yhdysvalloissa kantaesitetty suomalainen puhallinsinfonia. Laiho on säveltänyt kaksi Pöytyän kunnan tilaamaa kantaattia, jotka on esitetty ainutlaatuisessa Enkelipuistossa Pöytyän sydänmailla. Vuonna 2015 sai ensi-iltansa Enkelipuistokantaatti ja itsenäisyyden juhlavuonna 2017 Leivon laulu –kantaatti, joka kertoo Suomen historiasta.

Laihon musiikkia esitetään Suomessa säännöllisesti. Mm. sotilassoittokunnat ovat löytäneet hänen musiikkinsa, ja Laivaston soittokunta kantaesittää Laihon musiikkia, viimeaikaisista yhtenä merkittävänä nuoren Rannikkoprikaatin kunniamarssi keväällä 2015. Laihon laajamittaisin sävellystyö on kaksinäytöksinen, komediallinen Putkiremonttiooppera, joka kantaesitettiin Turun Konserttitalossa tammikuussa 2011.

Matti Laiho työskentelee Laivaston soittokunnassa apulaiskapellimestarina ja Laivaston seitsikon johtajana.


 

Sinfonian osat:

1. osa – Syksyn pastellivärit on impressionistinen sävelruno, joka kuvaa syksyn seesteisenvärikästä luontoa. Auringon valo lankeaa syksyiseltä puolipilviseltä taivaalta pastelliväreissä ja sävyttää luonnon, joka kylpee syksyisessä väriloistossaan. Syksy on siinä vaiheessa, että puiden ja pensaiden lehdet ja hedelmät eivät ole vielä pudonneet, vaan lämpimässä luonnossa on samanaikaisesti useita eri värejä. Taivas ja luonto näyttäytyvät yhdessä kuin impressionistisena maalauksena. Myöhemmin värikkäät lehdet putoavat maahan ja peittävät vihreän maan väriloistollaan. Viileämpinä syyspäivinä ilma on kuulas ja värimaailma terävöityy.


2. osa – Raukea syksyinen metsä.
Havumetsässä on uneliaan hiljaista, sillä kasvit ja eläimet ovat aloittaneet talvehtimisen. Pysähtynyt luonto on valmis ottamaan talven vastaan. Metsän rauha tuntuu ikiaikaisen kodikkaalta, suomalaiselta mielenmaisemalta.


3. osa – Syysmyrsky saaristossa kuvaa niitä luonnon voimia, jotka estävät rehevän luonnon juurtumista ulomman saariston kallioisille saarille. Tuulen ja sateen yltyessä myrskyksi aallokko kasvaa vaahtopäiseksi iskeytyen hurjalla voimalla rantakallioihin, ja myrskytuuli riepottelee kaikkea. Luonto näyttää voimansa eikä ihminen voi muuta kuin kokea oman pienuutensa.


4. osa – Kelmeä marraskuun kuutamo. Marraskuinen ilta auringon laskettua on kylmä, luonto lehdetön ja lumeton. Täysikuu paistaa kirkkaalta taivaalta hopeoiden kohmeisen luonnon ja taivaan yksittäiset pilvet kelmeällä valollaan. Täysikuu hohtaa kylmää, mutta kaivattua valoa pimeään syysaikaan ja antaa mahdollisuuden ihastella tuttuja maisemia erilaisessa valaistuksessa. Musiikin kylmät sointivärit seuraavat intensiivisen pelkistyneesti kuun kulkua öisellä taivaalla.


5. osa – Lumisade Linnavuorella. On talvi ja pikkupakkanen, eikä tuule juuri ollenkaan. Taivaalta alkaa tippua sakeana vuona isoja, puhtaita lumihiutaleita, jotka lähes äärettömänä joukkona saavat edessä äsken avautuneen maiseman lähes katoamaan näkyvistä. Ympäriltä kuuluu vain maahan pehmeästi putoavien lumihiutaleiden hiljainen ääni. Vaikka on talvi ja kylmä, niin maa saa ylleen lämpöisen lumipeitteen. Luonto kääntää esille uuden, puhtaan sivun, ja samalla ihmismieli tyhjenee kaikesta turhasta.


6. osa – Maaliskuun usvainen aamu. Lämpötilaerot yön ja päivän välillä ovat suurimmillaan keväällä, kun aurinko lämmittää ilmaa valoisan ajan pidennyttyä, mutta kylmä maa jäähdyttää ilman öisin. Päivällä lämpimään ilmaan noussut kosteus tiivistyy yöllä paksuksi sumuksi, joka hälvenee vasta päivän kirkastuessa. Aamuhämärä ja paksu sumu saavat ympäristön näyttämään salaperäiseltä. Kappale kuvaa aamun valkenemista salaperäisen sumun leijuessa ympärillä.


7. osa – Auringonlasku keväthangella kuvaa valojen ja värien näytelmää, joka tapahtuu auringon laskiessa keväthankien yllä. Kappaleen viimeiset soinnut sammuvat illan viimeisen kajon hävitessä taivaanrannan taakse.